Parochie Praet Mei 2016

150-jarig jubileum
In de begeleidende brief bij de Aktie Kerkbalans is geschreven dat dit jaar een bijzonder jaar is voor onze parochie. Allereerst bestaat onze kerk in Burgerbrug 150 jaar, maar ook ons St. Caeciliakoor bestaat dan 150 jaar!
Beide jubilea zullen niet onopgemerkt voorbij gaan en 11 september was gekozen om dit samen te vieren. Een datum nabij de Feestdag van Onze Lieve Vrouwe Geboorte op 8 september, de naam van onze kerk.

Wij hadden een toezegging van Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem om dan naar Burgerbrug te komen. Maar inmiddels is er iets tussen gekomen.
Mgr. Hendriks zal in september in Rome verblijven en kan dan natuurlijk niet in Burgerbrug zijn. Gelukkig kan Mgr. van Burgsteden, emeritus hulpbisschop van Haarlem, Mgr. Hendriks vervangen, maar wel alleen op zondag 18 september. Daarom heeft het parochiebestuur besloten de viering van de beide jubilea, uitaard in overleg met het bestuur van het koor, naar deze datum te verschuiven.

Inmiddels is het St. Caeciliakoor al enige weken aan het repeteren en instuderen om op 18 september een feestelijke mis ten gehore te brengen.  Op uitnodiging van de voorzitter Ria van Schaik is het koor tijdelijk uitgebreid met een aantal gastzangers om wat meer volume te creëren.  Organist Annie Dapper heeft een aantal repetities apart met de gastzangers geoefend, zodat voor hun het repertoire alvast wat bekend in de oren zou klinken.  Tijdens de repetities bleek dat zijn vruchten af te werpen. Het is een genot om onder dirigent  Piet van Dam te mogen zingen. Maar ook fijn is het de omarming van het St. Caeciliakoor te voelen om als gastzangers mee te mogen doen.

Een werkgroepje is bezig met de verdere voorbereiding van het Jubileumfeest en in het volgende Bereik zult u hier meer over lezen; de datum van 18 september kunt u alvast in uw agenda noteren.
Vastenactie
Donderdag 24 maart om 8.30 uur is op de St. Josephschool  de afsluiting van de Vastenactie.  Voordat het bedrag bekend wordt gemaakt, worden we eerst meegenomen in het Paasverhaal dat door de kinderen wordt uitgebeeld. Na het ontsteken van de kaars en het voorlezen van het gedicht “hulp geven” beelden de kinderen van groep 1 en 2 de optocht naar Jeruzalem uit. Op een “stokezeltje”gaat Jezus met een groot gevolg op weg…..Groep 3, 4 en 5 laten zien dat Judas Jezus verlaat… en Groep 6, 7 en 8 zijn in de tuin van Getsemane. Er moet hier en daar, doordat er een aantal kinderen door de griep geveld zijn,  geïmproviseerd worden maar dat gaat de bovenbouw goed af.   En dan komt het goede nieuws van Pasen dat wordt bezongen in het lied: “Dit lied klinkt overal” wat eindigt met:  ’t is Pasen Halleluja.

Daarna wordt een film getoond die laat zien dat twee kinderen uit Nederland zijn afgereisd naar Oeganda.  Zij brengen een bezoek aan Josephine, die in de plaats Katakwi woont. Zij laat zien waar het geld van de Vastenactie  aan wordt uitgegeven.  Prachtige  toiletten en mooie slaapplekken zijn aangebracht.  Ook zien we dat Josephine  naar de waterput gaat. Voor haar een dagelijks ritueel om emmers water te halen, het laat zien dat het een zwaar karwei is.  Er mag geen druppel verloren gaan.  Water wat zo gewoon lijkt, maar ó zo  belangrijk is voor ieder mens. Tijdens de viering is geleerd om voorzichtig met water om te gaan. Eigenlijk is het een soort “blauw goud” zeker voor Josephine, maar ook voor ons in Nederland.

Juf  maakt het bedrag bekend wat de kinderen bij elkaar gespaard hebben. De één heeft  allerlei klusjes thuis of bij Opa en Oma gedaan, een loterij is georganiseerd, cakejes zijn gebakken, of uit eigen spaarpot een bijdrage gegeven.

De actie via de St. Josepschool heeft het prachtige resultaat opgeleverd van
€ 367,02 en de verkoop van de narcissen,  die waren geschonken,  in de kerk een bedrag van € 97,60. Samen met de gehouden collecte was het eindresultaat een bedrag van
€ 574,37.  In de kerk heeft u de melkpakken zien staan die de kinderen omgetoverd hebben tot spaarpot “Ik doe mee met de Vastenactie”. De pakken,  sommige hebben handen en voeten gekregen,  zijn prachtig versierd met tekeningen zoals een regenboog,  de verschijning  van Jezus,  de tocht door de woestijn en de wereldbol die Oeganda laat zien.
Pastoor Hulsebosch krijgt de cheque overhandigd en bedankt de kinderen voor het geweldige geldbedrag dat zij hebben gespaard en zegt genoten te hebben van het uitgebeelde Paasverhaal.  Pastoor  sluit de viering af  geeft ons de zegen en  wenst ons allen goede Paasdagen toe.

Dan  nog een afsluitend gebed: “ Ik wil als water zijn” waarvan één strofe luidt:

God, ik wil als het water zijn, dat in Uw richting stroomt,
Om in de wereld, overal, Uw opdracht waar te maken:
Meer vriend te zijn voor iedereen.

Voordat ik weg ga bewonder ik de kuikentjes uit de broedmachine: nieuw leven…….

 

1e  Heilige Communie (17 april)
Eindelijk is de dag aangebroken dat 9 communicanten Bram Duineveld, Neele en Jan van Schaik, Marciano Ridder, Sanne van Schie, Amy Klaver, Zuzanna Kamecka,  Jinte van Straten en Sylvana Martelli hun Eerste Heilige Communie mogen doen. Net als het weer zagen  de kinderen  er stralend uit. Voor de viering worden er foto’s in de tuin gemaakt. Het kinderkoor is aan het inzingen. Klokslag 10.30 uur begon de viering.  Terwijl het lied Door de poort ingezet werd, kwamen de kinderen met hun doopkaars door de poort naar de kerk. Koster Irene Kramer ontstak de doopkaarsen en gaf ze een mooi plekje voor het altaar. Er onder stonden versierde  potjes met  bloemetjes die de kinderen zelf hadden geplukt en later in de viering bij Maria hebben gebracht. Nadat de kinderen zichzelf hadden voorgesteld en alle mensen in de kerk verwelkomden, namen zij plaats in de voorste bank. Ilona Duineveld begeleidde de kinderen zodat alles perfect verliep.  Het zangkoor de Witte Duifjes o.l.v. Francisca Snip, met kinderen uit Warmenhuizen en Burgerbrug hebben geweldig gezongen. Twee communicanten  Neele en Sanne die hier lid van zijn hadden het druk.  Wanneer zij moesten zingen gingen ze bij het koor staan. Was het lied klaar dan schoven zij weer in de voorste bank.  De kinderen uit Warmenhuizen  hadden  voor  de communicanten een prachtige bloem (Gerbra) met felicitaties  meegenomen.  We kunnen terugkijken op  een mooie viering in onze kerk, die door de ouders  en  kinderen prachtig was versierd.

IMG-20160417-WA0008

IMG_3834 IMG_3885

 

Collecte voor de Oekraïne (24 april)
De op verzoek van Paus Franciscus gehouden wereldwijde collecte voor de Oekraïne heeft een bedrag opgebracht van € 116,50. Alle gevers van harte bedankt.


Vlaggenmast
Hoewel de vlaggenmast vorig jaar al helemaal was opgeknapt, gebeurde er dit voorjaar iets onverwachts. Een heftige voorjaarsstorm ging zo te keer dat de mast bij de grond af knapte. Gelukkig werd de mast door een boom opgevangen en hadden we geen schade. Maar we moesten wel op zoek naar een nieuwe houder.

Het viel ons op dat de vlaggenmast van de oude St. Josephschool  ondanks de hevige storm nog fier overeind was gebleven. We gingen op onderzoek uit en zagen dat de mast voorzien was van een gegalvaniseerde metalen constructie gegoten in een stevig stuk beton. Zoiets zou ook wat voor onze kerk zijn. Er werd gebeld met directeur Annamarie van de St. Josepschool of de mast nog een bestemming had. De mast was echter niet meer nodig en we mochten hem hebben als we hem zelf er uit zouden halen. Nu dat was niet tegen dovenmansoren gezegd.  Bert Rotteveel en Piet Roemer ontfermden zich hierover en met behulp van een trekker met hijsinstallatie werd de constructie met beton deskundig uit de grond getild en overgebracht naar zijn nieuwe bestemming in de voortuin van de pastorie. Enkele weken later is de opnieuw geschilderde mast, voorzien van nieuw touwwerk, in de houder geplaatst en op het Feest van de Communicantjes heeft de vlag voor het eerst gewapperd.

Afgelopen dinsdag (3mei) heeft Ruud Hoogeveen de laatste hand aan dit project gelegd door een nieuwe bestrating rondom de mast te maken.

Wij hopen nu dat deze mast het langer uithoudt…

En voor de liefhebber is een prachtige mast beschikbaar met een lengte van 7,5 meter, maar wel zonder een houder!

 

Moederdag (7 mei)
Tijdens de kindernevendienst is de kinderen over Maria verteld. Neele en Bram hebben o.l.v. Maud Poland in de kerk een mooi gedicht voor de moeders voorgedragen. Na afloop van de viering kregen alle moeders en vrouwen een bos prachtige tulpen. Heeft u ze goed bekeken?  Een grote tulp met kleine tulpjes op één steel, een echte moederdagtulp!  Hartelijk dank aan de gulle gever!

 

Elise & René Koks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.