Parochie Praet september 2016

Fietsenhekje (27 juni)

U heeft het inmiddels wel gezien; er is een nieuw fietsenhekje geplaatst nabij de ingang van de kerk. De paaltjes van het oude hek waren bij nader onderzoek helemaal doorgerot, zodat er wel een nieuw hekje moest komen. Onze timmerman Johan Blankendaal had nog een paar hardhouten paaltjes liggen en
op een regenachtige maandagmorgen heeft hij een nieuw hekje wat verder van de begroeiing geplaatst. Een mooi resultaat!

 

Oude iep (4 juli)

Vorig jaar hadden we het al opgemerkt de oude iep nabij het kerkhof was geheel bladloos en dus zo dood als een pier. Geveld door de iepziekte. Het parochiebestuur had dus besloten deze iep te laten verwijderen. Oud-collega’s van mij hadden al een keer toegezegd dat zij deze klus belangeloos wilden klaren, maar eerst poolshoogte wilden nemen. Zij doen al jarenlang vrijwilligerswerk in de vorm van boomonderhoud in de eendenkooi nabij Oudesluis en weten van wanten.

En op 4 juli was het zover: In een recordtijd was de boom met behulp van een lier omgehaald en precies goed gevallen. Al gauw bleek dat een groot gedeelte van de stam inwendig was aangetast en verrot en dat het verwijderen van de boom geen overbodige luxe was. Daarna zijn de stam en de dikke takken in moten gezaagd en afgevoerd. De overige takken zijn door Ruud Hoogeveen en ondergetekende op een grote kar geladen en daarna ook afgevoerd.

Ad en Aris (het A-team) hartelijk dank voor jullie werk!


Afscheid van misdienaars Kees Hoogendijk en Ruud Borst (jul)
Na de viering van 2 juli riep Pastoor Hulsebosch: “ Kees kom eens even hier naast mij staan. Dit was de laatste keer dat jij mij assisteerde als misdienaar tijdens de kerkdienst”. Kees beaamde dit en is drie jaar misdienaar geweest. Pastoor gaf hem een handdruk en overhandigde hem als dank een sleutelhanger met een afbeelding van de Heilige Christoforus. “Veel succes met je studie op de “grote school” en laat de sleutelhanger de beschermheilige zijn voor onderweg. Het blik snoep daar weet je wel weg mee……”.Terwijl de kerkgangers Kees een welverdiend applaus gaven, blikte Kees even in de kerk en zag tot zijn verbazing zijn toekomstige mentor in de kerk zitten.
Ruud diende de week erna voor de laatste keer. Ruud, die na de verhuizing naar de Grote Sloot het heel erg druk heeft gekregen met vele voorkomende werkzaamheden die de geitenboerderij met zich meebrengt, heeft weinig tijd. Pastoor Hulsebosch bedankte Ruud die vijf jaar misdienaar is geweest. Ruud deed dit met veel toewijding. Ook hij heeft een sleutelhanger met de afbeelding van de Heilige Christoforus en een blik snoep gekregen. En Ruud zei nog dat zijn zus Lena hem zal opvolgen. Ook voor Ruud klonk een daverend applaus van alle kerkgangers.

Kinderkoor de Witte Duifjes van Warmenhuizen en Burgerbrug (aug).

Vorig jaar is het kinderkoor enthousiast gestart onder leiding van Francisca Snip. De laatste keer dat zij optraden was bij de feestelijke Eerste Heilige Communievieringen in Warmenhuizen en in Burgerbrug. Francisca had mij toen al ingefluisterd dat zij in afwachting was van toelating tot het conservatorium. Bij toelating gaf ze aan geen tijd meer te hebben om het kinderkoor te begeleiden. Francisca is toegelaten en gaat dus ons kinderkoor verlaten. Ik feliciteerde haar maar gaf aan het vreselijk jammer te vinden haar kwijt te raken en de kinderen zullen het daar mee eens zijn. Dat vond zij ook. Ze deed het met veel enthousiasme en plezier en heeft er veel van geleerd. Op verzoek heeft zij mij een aantal namen en telefoonnummers gegeven van mogelijke opvolgers. Ik ben hiermee aan de slag gegaan. Kreeg door de contacten weer andere namen en heb zo een heel rijtje afgewerkt. Maar helaas…… het is mij niet gelukt om een opvolger te vinden.

Wanneer u dit leest en mij een tip kan geven of nog mooier een opvolger weet bel of mail dan naar de pastorie. Het kinderkoor werkt projectmatig wat inhoudt 5 of 6 keer repeteren voor een uitvoering tijdens een dienst die een paar keer per jaar plaats zal vinden.

En voor alle jongens en meisjes van het kinderkoor de Witte Duifjes hoop ik dat er een opvolger komt zodat we weer fijn kunnen gaan zingen.

Wie weet komen jullie later Francisca nog eens tegen als zij klaar is met haar studie aan het conservatorium!

 

Kerkdeuren (aug)

Op ons verlanglijstje stond ook nog het schilderwerk van de kerkdeuren als afronding van de schilderwerkzaamheden voor kerk en pastorie. Jan Dekker was bereid gevonden deze klus op zich te nemen en voor het jubileumfeest af te maken. In de afgelopen weken is hij dus intensief bezig geweest met de beide deuren. Het was niet alleen schilderen, maar ook heel veel reparatie aan scheuren, kieren en houtrot. Wij kunnen niet anders zeggen dat Jan deze werkzaamheden met veel toewijding en vakmanschap heeft verricht. Eigenlijk kan dat natuurlijk ook niet anders als je bezig bent met de deuren die toegang bieden tot het huis van de Heer. En toen wij terugkwamen van onze vakantie waren wij zeer verrast over het prachtige eindresultaat van zijn inspanningen en wij weten zeker dat iedereen dat met ons eens is.

 

Miva-collecte (27 aug)

De opbrengst van de Miva-collecte bedroeg € 103,50. Alle gevers hartelijk dank.

 

 

 

Nieuwe misdienaars (sept)

Aan de oproep om misdienaar te worden in het vorig Bereik hebben Lena Borst, Lianne van Straten, Bram Duineveld en Sanne van Schie gehoor gegeven. Binnenkort gaan zij de cursus “Hoe word ik misdienaar” volgen. Het lijkt eenvoudig maar er zijn behoorlijk wat handelingen die zij onder de knie moeten krijgen. Ook de namen van alle attributen die worden gebruikt gaan we bekijken en benoemen. Als we een aantal keren bij elkaar geweest zijn, zult u Lena, Lianne, Bram en Sanne samen met een ervaren misdienaar in de komende tijd op het altaar zien om Pastoor te assisteren.

 

Feest 18 september

Ons komend (dubbel) jubileumfeest nadert met rasse schreden. Tal van mensen zijn druk bezig met de voorbereidingen, want er komt hiervoor toch wel het nodige bij kijken. Het St. Caeciliakoor heeft inmiddels de repetities hervat om samen met de gastzangers het programma dat zij 18 september ten gehore zullen brengen te oefenen. Dirigent Piet van Dam en organist Annie Dapper zijn tevreden over de resultaten. Maar volgens dirigent Piet kan het beter en jullie kunnen beter. En omdat er nu extra gelet wordt op uitspraak, gelijke inzet, forte, crescendo of juist wanneer we zachter,  pp,  moeten zingen, roept Piet enthousiast “Ja, veel beter,  zó wil ik het horen”.  Wat een gedrevenheid   -het kan bijna niet anders –  het koor zal op het Jubileumfeest de sterren van de hemel zingen.

Deken Eduard Moltzer heeft onlangs aangegeven dat hij 18 september mede wil voorgaan bij de H. Mis. Wat een mooi gebaar.  Dat wordt dus een unieke viering met maar liefst vier heren. Voor onze kleine parochie een hele gebeurtenis…….

We verwachten dat het kerkplein te klein is voor alle auto’s en wij zijn blij dat de fam. van Schie (Jos en William) bereid is om hun erf beschikbaar te stellen als extra parkeergelegenheid.

Om pastoor Hulsebosch te citeren: wij kijken uit naar dit feest.

 

 

Elise & René Koks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.