Verslag Palmzondagviering

In het programma voorbereiding Vormselgroep 2023 stond ook het gezamenlijk maken van Palmpasenstokken en het bijwonen van de Palmpasenviering. En zo gebeurde dat zaterdag 1 april het een drukte van jewelste was in de pastorie in Burgerbrug. Naast de kinderen van de Vormselgroep hebben ook kinderen gehoor gegeven aan de oproep om samen met deze groep een Palmpasenstok te maken. De tafel lag vol met crêpepapier, rozijnen, paaseitjes, toffees, pinda’s, koekjes in de vorm van een kransje, sinaasappelen, ontbijtkoek, kuikentjes, dropveters en niet te vergeten de broodhaantjes! Met behulp van ouders, oudere zusjes en broertjes werden de Palmpasenstokken versierd. Het viel soms niet mee want hoe bevestig je nou een eitje op een stok. Plakband bleek vaak de uitkomst en een extra hand van je buurman of buurvrouw.
De symboliek van de Palmpasenstok is verteld. De stok in de vorm van een kruis doet denken aan Jezus waaraan Hij gestorven is. De sinaasappel aan het zuur wat Jezus te drinken kreeg. De rozijnen aan Judas die zich voor 30 zilverlingen liet omkopen en Jezus te verraden. Ontbijtkoek aan de spons die ondergedompeld werd in het zuur. En dan nog het haantje……. Na twee uur hard werken en rode wangen stonden er 16 Palmpasenstokken te pronken in de zaal! Een ding ontbrak nog en dat was het Palmtakje….. Klokslag 19.15 uur klonken de klanken van het orgel en zette het koor het lied “Toen Jezus naar zijn stede ging” in. Vanuit de zaal vertrok de processie met misdienaar Jasmijn/Vormeling met kruis voorop. De kinderen, die trots hun gemaakte Palmpasenstokken omhoog hielden volgden. Pastoor Hulsebosch sloot als laatste aan.
Na twee rondjes lopen werden de stokken neergezet bij het altaar. Pastoor die de Palmtakjes had meegebracht zegende deze met gebed en wijwater. De Vormelingen deelden de takjes uit aan de parochianen zij namen er zelf ook een mee omdat dit nog ontbrak aan hun stok. Na de preek ging Pastoor naar de kinderen en vroeg wat er zoal aan de Palmpasenstok hangt. Ik vraag het eerst aan de kleinste en nodigde hij Alicia uit om naar voren te komen. Wat verlegen en waarschijnlijk voor haar onverwacht kwam ze de bank uit. Wat een moeilijke vraag…..Ze keek naar de stokken en zei…. de haan die kwam bekend voor. Inmiddels waren de andere kinderen uit de bank gekomen. Ja, die haan het verhaal van 3 keer kraaien maar om welke apostel het nou ging …ze kwamen er even niet op. Ze keken naar de brief die pastoor in zijn handen had wat zou daar op staan….Petrus zei Pastoor…. O ja. De krenten die staan voor de zilverlingen van Judas de verrader. Het Palmtakje dat was waar de mensen mee zwaaiden toen Jezus op zijn ezel binnenkwam zei Jill. De kinderen namen weer plaats in de voorste bank. Marcel vroeg nog even de aandacht: hij vertelde dat Aeden zijn Palmpasenstok aan Pastoor wilde geven. Pastoor is verdrietig geweest om het verlies van zijn hond. Maar gelukkig heeft pastoor inmiddels een nieuwe hond die naar de naam Moos luistert. Bij de voorbeden nodigde lector Ilona vier Vormelingen uit om met haar mee te bidden. Jill, Marcel, Nina, en Bo-Dean hebben gebeden voor Jezus die stierf aan het Kruis, dat Jezus ons voorbeeld mag zijn, voor kinderen die elke nieuwe dag moeten afwachten of zij te eten hebben.
Als teken van meeleven met het lijden van Jezus van Nazareth dragen wij de versierde Palmpasenstok. Wij bidden dat Jezus ons voorbeeld mag zijn. Zo lopen wij vandaag met onze Palmpasenstokken de Goede Week binnen…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.