Parochie Praet december 2019

Uitvaartdienst Mees Dapper (26 okt)

Op 26 oktober is in onze kerk de uitvaartdienst gehouden voor Mees Dapper, die op 84-jarige leeftijd in zijn huis aan de Ruigeweg is overleden. Het was een mooie Uitvaartmis met veel persoonlijke woorden over Mees. Zijn kist was waardig en passend gedrapeerd met een paardenkleed van de Stal Dapper en zijn pikeurscap. Verderop in dit Bereik kunt u het in memoriam lezen, dat tijdens deze dienst door zijn dochters Dorien en Annemieke is uitgesproken. Na de viering heeft Piet Roemer als vice-voorzitter van het parochiebestuur de kerkgangers toegesproken. Zijn toespraak willen wij onderstaand gaarne plaatsen.

 

“Familieleden van Mees, vrienden en kennissen.

Het doet pijn om afscheid te moeten nemen van iemand die je zo na aan het hart ligt. Ik heb meer dan twintig jaar met Mees in het parochiebestuur gezeten en hem daar ervaren als een zeer betrokken bestuurder. Twee keer is hij vice-voorzitter geweest, niet omdat hij dat zo graag wilde, niet voor het aanzien of om zijn stempel overal op te kunnen drukken, maar meer, omdat hij de club bij elkaar wilde houden en omdat hij zich verplicht voelde daarvoor de leiding op zich te nemen.


Ik herinner me nog goed de twee kerkeveilingen van Burgerbrug en Sint Maartenszee, waar ik ook aan mee geholpen heb. Het waren vooraf en de avond zelf zeer gezellige avonden. Mees deed er alles voor om het te laten slagen.
Hij benaderde zelfs vooraf mensen om te vragen of ze de veilingavond wilden komen en vooral wilden kopen. Als iets onverkoopbaar was, kocht Mees het, vaak kleding die uit de mode was. “Mooi voor de meiden”, zei hij dan.
En die avonden waren heel geslaagd, de bedragen weet ik niet meer, maar wel ongekend hoog voor zo’n kleine gemeenschap als de onze.

 

Ook de keren dat wij met zijn tweeën naar de regiobijeenkomsten gingen, liggen nog vers in mijn geheugen. Allerlei sprekers die zichzelf graag hoorden praten kwamen aan het woord, met lange uitgebreide speeches. De gemoederen liepen soms hoog op. Als Mees dan even de aandacht kreeg, kon hij met een paar woorden iedereen weer tot bedaren brengen. Groot respect was er voor hem.

 

Mees was ook een begenadigd spreker, zo zat ik eens naast hem bij het afscheid van een priester. Niek Besteman was de vice-voorzitter en praatte alles aan elkaar. Mees zegt tegen me, zal ik ook nog wat zeggen, en meteen houdt hij daar onvoorbereid een speech met inhoud en vooral veel humor.

 

Beste mensen, Mees zal in onze gedachten blijven als een zeer bescheiden en eenvoudig mens, die ontzettend veel heeft betekend voor onze parochiegemeenschap en zich jarenlang belangeloos heeft ingezet voor onze kerk”.

Met deze woorden zal iedereen het volstrekt mee eens zijn.
Mees bedankt voor alles en dat je moge ruste in vrede.

Allerzielenviering (2 nov)

De Allerzielenviering werd dit jaar verzorgd door Martien Konijn en Willem Vink van de Avondwakegroep. Stijlvol en ingetogen gingen zij voor. In het bijzonder zijn in deze viering de parochianen genoemd, die in de laatste vijf jaar zijn overleden. Het is een waardevolle traditie om naar hun namen te luisteren en hen samen te herdenken. The Rhythm’ Voices ondersteunden deze viering met passende liederen. Na de viering hebben velen gebruik gemaakt om op het kerkhof een lichtje te ontsteken bij de graven en de urnen van hun dierbaren. Onderstaand gedicht stond achterop het boekje van de gezongen liederen:

‘n Traan

In mijn ogen prikt soms een traan
Die over mijn wangen wil gaan
Maar huilen wil ik meestal niet
Al heb ik soms ook wel verdriet.

Ik houd me liever groot en sterk
Dat is hoe ik dingen vaak verwerk
Maar soms lukt dat ook minder goed
Vooral als wat ik voel mij pijn doet

En dus laat ik soms die prikkende traan
Toch gewoon maar over mijn wangen gaan
Ik laat hem rollen over mijn gezicht
In de hoop dat Hij mijn verdriet verlicht.

 

Bloemen van de familie Nuijens

Vanaf half augustus tot en met 9 november hebben er dahlia’s in de kerk gestaan. Deze prachtige bloemen met een enorme variatie aan kleuren kwamen zoals eerder uit de tuin van Gerard en Lenie Nuijens. Ik heb ze niet geteld maar zonder schroom durf ik te melden dat er zeker ruim vijfhonderd bloemen zich van hun mooiste kanten hebben laten zien. Inmiddels zullen de dahliaknollen op een vorstvrije plek bewaard worden om zich zo voor te bereiden op volgend jaar! Thé Dekker heeft de plantenbakken rondom de kerk en langs het hek van het kerkhof van de geraniums ontdaan en bloembollen er voor in de plaats gezet.

Hartelijk dank hiervoor allemaal en wij kijken al uit naar het nu nog wat verre voorjaar……

    

Collecte Wereldmissiedag

De collecte opbrengst voor de Wereldmissiedag bedroeg € 138,00. Hartelijk dank voor uw gaven.

 

Verhuizing Jan der Stoop

Van Jan van der Stoop ontvingen wij het volgende verhuisbericht:

“Met pijn in mijn hart moet ik mijn geliefde huis aan de Grote Sloot verlaten.
Ik wist het al een hele tijd maar toch is de tijd zo snel gegaan, nog een keer de blik achterom naar mijn oude huis op naar mijn nieuwe thuis.

Per 2 november wordt mijn nieuwe adres:

De Bron Woonzorggroep Samen
Afd. Gracht /kamer B 013
Koperlaan 36A
1741 DA Schagen

Vriendelijke groet,
Jan van der Stoop”

 

Wendy Borst (3 nov)

Zondag 3 november, een dag met volop zon, wat een prachtige dag om een boekpresentatie te geven. En dat deed parochiaan Wendy Borst-Roozendaal. Veel, heel veel, belangstellenden kwamen bijeen in de Oldskoel waar dit plaatsvond. Omdat het binnen overvol was en mensen zelfs in de gang stonden, besloot Wendy om naar buiten te gaan. Immers, zo zei ze, “we zijn buitenmensen dat zijn we gewend”.
Wendy heeft in haar boek twee indringende gebeurtenissen verwoord: het verhuizen naar de Grote Sloot waar zij samen met haar man Nico en kinderen Ruud, Floor en Lena een geitenboerderij tevens zorgboerderij “Het Roode Hart” zijn begonnen en het verhaal over haar schildklierkanker. Zij heeft dit mooi menselijk en puur geschreven met humor en om mensen te inspireren het leven te leven. Volg je hart “Vooruit met de geit” is hun lijfspreuk geworden en is ook de titel van haar boek. Van harte aanbevolen!

 


Gezinsviering met lampionnen optocht en schoenendoosactie (9 nov)

“Geroepen om te delen” luidde het thema van de gezinsviering die in het teken van Sint Maarten stond. Vanuit de pastoriezaal liep Pastoor Hulsebosch samen met de kinderen die trots hun lampion droegen door een schemerachtig verlichte kerk terwijl het St. Caecilia koor het openingslied “Dag mevrouw en dag meneer hé hallo hier ben ik weer” zong. Na het voorlezen van het verhaal “voor de armen zorgen” door Femke was het tijd om de schoenendozen binnen te brengen. Meike toonde een filmpje via een beamer wat op You Tube stond. Hier konden we zien hoe in de arme landen de kinderen rond kersttijd verrast worden met een gevulde schoenendoos. De schoenendoosactie is een landelijke organisatie die te vinden is op www.actie4kids.org. Dankbaar en met een blije glimlach op de gezichtjes werden de dozen in ontvangst genomen het liet een menig ontroerend beeld zien. Jan zorgde voor de muziek. In totaal zijn er dit jaar door onze parochie 46 dozen binnengekomen. Een geweldig resultaat! 13 november zijn de dozen naar het verzamelpunt in Alkmaar gebracht. Samen met Sanne, Femke en Dylailah was de klus gauw geklaard. Mevrouw Yolanda die de dozen in ontvangst nam en ons hartelijk bedankte gaf een boekje aan de kinderen mee. Een boekje met informatie en foto’s. Ook vertelde zij dat vanmiddag de 1.000.000ste doos in Heemskerk was binnengebracht. Zaterdag gaan jullie dozen, vertelde zij verder, op transport naar het verre Moldavië in een grote vrachtwagen waar 8000 dozen in gaan. Femke zou de volgende dag aan juf op school verslag doen over het wegbrengen van de dozen. Zij hield het boekje wat ze van Yolanda kreeg stijf onder haar armen vast.

Wij bedanken de St. Josephschool die per klas een schoenendoos hebben gevuld. Ook bedanken wij de groep gezinsvieringen en al degenen die een doos hebben ingeleverd. Je zou maar zo’n mooi verzorgde beplakte, geschilderde of getekende gevulde schoenendoos uit Burgerbrug krijgen met een foto van school erop of een persoonlijk briefje of een briefje in het Engels waarin je schrijft wie je bent of een knuffeltje die jou eens zo dierbaar was een paar warme sokken een mooi autootje. Ik weet het zeker de kinderen kijken er vast naar uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.