Parochie Praet februari 2019

Parochie Praet

Kerstmis 2018

Een nieuw vers jaar ligt voor ons. We blikken terug op de decembermaand die zoals vanouds vol traditionele activiteiten is. Laten we beginnen bij het koperpoetsen met het Kerstgilde. Op 12 december zijn Anneke Konijn,  Annie Kramer, Annie Dekker, Truus van Schie en Ria van Schaik voortvarend aan de slag gegaan. Thé Dekker die zijn diensten deze ochtend aanbood is aan de slag gegaan in de kerk. Het spinrag vrij maken van de Kruiswegstaties en rondom de ramen en alle hoeken en gaten waar hij bij kon kreeg een schoonmaakbeurt. Een zeer lange stok met een ragebol bovenop zorgde dat alles vanaf de grond veilig gebeurde. De dames hadden inmiddels allen een attribuut onder handen en poetsten tot de vonken eraf vlogen. Enkelen ontfermden zich over het processiekruis. Het kruis was dit keer vakkundig losgeschroefd. Alle onderdelen konden hierdoor apart gepoetst worden.  De kandelaar van de Paaskaars is vakkundig  onder handen genomen en dat blijkt een hele klus. Diverse borstels komen er aan te pas om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen. Natuurlijk houden we een pauze en drinken een kopje koffie met iets lekkers erbij. Aan het eind van de ochtend is alles gepoetst en brengen de dames alles weer op hun plek in de kerk. Zoals vanouds was het een gezellige ochtend en het eindresultaat mocht er zijn. Bedankt aan allen en u weet  vele handen maken licht werk. Nog even dit:  Thé heeft na het ragebollen de plantenbak bij de brievenbus van ongeregeldheden ontdaan en dat bleek nog een hele klus maar het is hem gelukt. Na afloop heeft hij er bloembollen ingezet. We kijken uit naar het voorjaar..

De Kerstviering van de Sint Josephschool die het thema “ Iedereen telt mee” droeg was zeer goed bezocht. Het slotlied “De stal brengt mensen bij elkaar”  bleek dus zeer toepasselijk.  Zichtbaar genoten ouders, opa’s en oma’s van de kinderen die hard gewerkt hebben om samen met hun juffen het hele repertoire van liedjes en tekst te leren. De kinderen die omgedraaid in de bank de “menigte” toezongen was aandoenlijk om te zien. De blijheid straalde van hun gezichtjes af. En er werd ook meegezongen. Na afloop van de viering kregen de kinderen de zegen van Pastoor Hulsebosch. Na  een welverdiend applaus gingen de kinderen  lopend met een lichtje naar school waar hun een heerlijke kerstmaaltijd wachtte.

De Kerstavondviering met medewerking van het St Caeciliakoor begon om kwart voor acht met samenzang. In een schemerachtig verlichte kerk kwam mede daardoor de kerststemming erin. Na afloop van de viering nam Pastoor nog even het woord om Willem Vink te bedanken. Willem die ongeveer 30 jaar lector is geweest heeft deze avond voor het laatst gelezen. Na het bedanken richtte Willem zich tot de kerkgangers en bedankte ook hun en zei dat hij het altijd met veel plezier en dankbaarheid gedaan heeft. Hij stelde de vraag of er misschien iemand in de kerk is die lector zou willen worden. Ik zie veel jongeren en denk erover na misschien is het wellicht iets voor jou.
Daarna is het tijd voor het inmiddels traditionele gebaar van de familie Konijn. De familie serveerde voor een ieder een heerlijk verwarmd glaasje glühwein of bekertje warme chocomel.  En iedereen wenste elkaar een Zalig Kerstmis toe.

Kindje Wiegen: wat een opkomst. Vele kinderen maar ook dieren stroomden de kerk binnen. Eén dier blonk deze middag uit: precies om half drie kraaide een kloeke haan. Waarschijnlijk was hij door de familie Borst goed geïnstrueerd. De stoet begon te lopen vanuit de Pastoriezaal.  Maria (Lianne van Straten) met in haar armen het Kindje Jezus (Alicia Raat) en Jozef (Jan van Schaik)  liepen voorop. Gevolgd door de Drie Koningen (Bram Duineveld,  Lena Borst en Amy Klaver). Vele Herders en stralende Engelen sloten de rij. Het kinderkoor  Warmenhuizen/ Burgerbrug o.l.v. Lianne Kenter en Maaike de Wit zongen samen met de kerkgangers het welkomstlied “Wij komen tezamen”. Muziek, gedichtjes het kerstverhaal alles werd door de kinderen voorgedragen. De familie Dekker uit Warmenhuizen gaf acte de présence op verschillende instrumenten. Opa op zijn trombone, oma op haar klarinet, kleinzoon Guus op zijn trombone en kleinzoon Roel bespeelde het slagwerk. Een muzikaal geheel wat menigeen ontroerde. De zusjes Isabella en Marilene Bruin die samen liedjes speelden op hun blokfluiten. Precies gelijk en goed in de maat. En dan Neele van Schaik die op haar saxofoon Rudolf de Rednose Rendier vlekkeloos wegblies. Bo-Dean van Ulft zong uit haar hoofd twee liedjes, Luid de klok en Jozef en Maria, zonder begeleiding en als u goed heeft geluisterd gaf zij al zingend een prachtige kerstboodschap mee. Het Kindje Jezus lag veilig en zeer tevreden in de armen van Maria. Ilona Duineveld  begeleidde deze middag en bedankte iedereen. Als slot gaf zij Pastoor Hulsebosch het laatste woord die afsloot met de zegen. Bij het inzetten van het slotlied “De Herdertjes lagen bij nachte” kraaide de haan wederom. Oud en jong, groot en klein gingen tevreden naar huis. Dank aan de werkgroep “Kindje Wiegen”, die deze middag hebben verzorgd.

Engelenvleugels: Een extra bedankje aan de dames van der Veek die de engelenvleugels dit jaar onder handen hebben genomen. Iets kleiner gemaakt, voorzien van nieuwe franjes en hier en daar elastiekjes vervangen. Zo konden de Engelen zich wat beter bewegen zonder met elkaar in de “knoop” te komen.

 

Misdienaarsuitje  (5 jan)

Op zaterdag 5 januari stond het misdienaars/acolietenuitje gepland. Om 14.30uur vertrokken zij allen naar Schagen om een partijtje te bowlen. Daarna stond een bezoek en rondleiding aan de Sint Christoforuskerk gepland om aansluitend een bezoek te brengen aan de kapel aan de Keins.

Dit bezoek had indruk gemaakt. Het verhaal begon met een houten  Mariabeeldje wat omstreeks 1510 op de Westfriese dijk  aanspoelde. Gelovigen ontfermden zich hierover. Zij gaven het plek in een huisje aan de dijk. Een aantal wonderlijke gebedsverhoringen vonden plaats. Dit gaf aanleiding om in 1519 een kapel te bouwen waarin het houten Maria beeldje een plaats kreeg. Ook de put waarin het beeldje gereinigd was kreeg een ereplaats. Immers het water uit de put heeft zoals uit de historie bekend is een geneeskrachtige werking. Na wat omzwervingen en eeuwen zoek geweest te zijn staat het Mariabeeld nu in het Westfries Museum. Ook zijn er deze middag kaarsjes in de kapel opgestoken en zal ieder daar zo zijn gedachten bij hebben gehad.

Na afloop keerden allen terug naar de pastorie en hebben we gezamenlijk gegeten. Soep, stokbrood, hotdogs met overheerlijke worstjes, drinken en een bekertje ijs toe. Dan nog even naar de kerk en even stil staan bij De Drie Koningen, die vanavond in de kerk tijdens de viering herdacht worden. Maar dat was nog niet alles een presentje lag nog op allen te wachten maar………..daar moest eerst de dobbelsteen voor worden gegooid. Dat bleek nog lastig want een zes gooien dat doe je niet zomaar. Uiteindelijk was het geheel net voor de viering van 19.15 uur afgerond.

Pastoor Hulsebosch vroeg na de viering maar net voor de zegen  belangstellend waar het uitje van vandaag naar toe was gegaan. De misdienaars,  met name de dames,  stuurden acoliet Jos naar voren. Jos liet zich niet kennen en deed een keurig verslag en vond het met elkaar een fijne middag. Dank aan Gerda Hoogendijk en Anki Roemer die deze middag hebben georganiseerd, maar ook dank  aan de gulle gevers die de jaarlijkse collecte voor het misdienaarsuitje  goed hebben bedacht.

 

Nieuwe lectoren (jan)

In het rooster van de komende vieringen zal het u opvallen dat er gehoor is gegeven aan de oproep van Willem Vink. Margreet van Schie en Ilona Duineveld hebben zich aangemeld als nieuwe lectoren.

 

Communicantjes (jan)

Dit jaar hebben 8 communicanten zich opgegeven om het Sacrament van de Communie te ontvangen. Vrijdag 25 januari start het project “Door de Poort” onder begeleiding van Ilona Duineveld. Ouders worden hierbij actief  betrokken zodat ook thuis gesproken kan worden wat de lessen inhouden. In het vieringenrooster van dit Bereik kunt u de namen lezen van de kinderen die meedoen. Zij zullen zich op 9 februari aan u voorstellen. En op de 2e Paasdag zal het grote feest plaatsvinden.

 

 

Elise & René Koks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.