Parochie Praet februari 2018

Jubileum koorzanger Wim Kramer (23 nov)

Tijdens de jaarvergadering van het Sint Caeciliakoor is Wim Kramer in het zonnetje gezet. Het is bijzonder om iemand te mogen huldigen die al 65 jaar lid is van het kerkkoor. Zijn dochters Monique en Irene waren deze middag ook uitgenodigd. Pastoor Hulsebosch en Piet Roemer spraken de jubilaris namens het parochiebestuur toe. Piet overhandigde Wim een Paaskaars. Zoals ook bij zijn vorige jubileum heeft Wim in de daaropvolgende weekendviering uit dankbaarheid het Panis Angelicus gezongen. Menig kerkganger ontroerde dit.

 Kerstmis 2017

Voor bijna iedereen is de decembermaand een maand met vele drukke maar niet ongezellige werkzaamheden. Voor de kerk geldt naast het opbouwen van kerststal, het ophijsen van kerstster, het optuigen van kerstboom, het versieren met bloemen, ook de jaarlijkse poetsbeurt van de zilveren en de koperen kerkattributen. Aan de oproep in het Bereik was goed gehoor gegeven. De dames Annie Dekker, Truus van Schie, Elly Komen, Riet Deutekom, Annie Kramer, Ria van Schaik en Anneke Konijn poetsten o.a. diverse kandelaars, schellen, kruisen, collecteschalen. De dames gunden zich nauwelijks tijd voor een kopje koffie. In de kerk hebben Gerard Nuijens en René zich ontfermd over de kroonluchters en andere objecten.  Het lijkt bijna acrobatiek zoals Gerard zich op de hoge trap begeeft om de kroonluchters vrij te maken van spinrag en andere ongeregeldheden. Het was een gezellige ochtend en het eindresultaat mocht er zijn.

De Kerstavondviering met als thema ”Levend Licht” werd goed bezocht. De muzikale klanken van het Sint Caecilia koor en The Young Voices  klonken hartverwarmend en hun zang is een goede combinatie bij de jaarlijkse kerstviering. Na afloop van de viering werd het traditionele glaasje glühwein en warme chocomel geschonken, beschikbaar gesteld en uitgeserveerd door de familie Konijn. Pastoor Hulsebosch verontschuldigde zich na afloop van de viering; hij vertrok direct naar Warmenhuizen immers daar wachtte hem de volgende kerstnachtviering. Dat was dan de derde viering voor Pastoor op Kerstavond. Om half zeven ging Pastoor al voor in de Herdertjesviering in Warmenhuizen waar Het kinderkoor Warmenhuizen/Burgerbrug optrad o.l.v. Lianne Kenter en pianiste Maaike de Wit.
De volgende dag, Eerste Kerstdag om half drie staat het Kindje Wiegen op het programma. Het is een drukte van belang en vele kinderen weten de pastoriezaal te vinden om te kijken of er nog verkleedspullen zijn om zich als Engel of Herder te verkleden. Een paar minuten voor half drie staat er een hele schare Engelen en Herders klaar. Als het welkomstlied “Wij komen tezamen” klinkt, loopt de hele stoet de kerk binnen. Zij lopen achter Maria (Floor Borst) aan die het wonderschone Kindje Jezus (Romy Kramer) draagt, dat teder en tevreden in haar armen ligt. Jozef (Tim Volkers) loopt met een zorgzame blik naast Maria. De drie Koningen (Willemijn Hoogendijk, Mariska van Schie en Lena Borst) dragen het kostbare goud, mirre en wierook. Na twee rondes lopen neemt ieder een plekje op het altaar in waar het kinderkoor van Warmenhuizen Burgerbrug o.l.v. Lianne en Maaike ook weer aanwezig zijn. Ilona Konijn heet iedereen welkom en Pastoor spreekt een gebed uit. Ilona vertelde dat vanwege het vogelgriepvirus dit jaar niet zoveel dieren aanwezig zijn. Af en toe horen we het paard van de familie Borst hinniken wat buiten staat. Het konijn achter in de kerk wordt door enkele kinderen tijdens de dienst gekoesterd. Kinderen lezen gedichtjes voor en het kerstverhaal wordt verteld. Bo Dean van Ulft steelt wel een beetje de show; zij zingt het liedje “Heb je wel gehoord luidt de klok” helemaal uit het hoofd en zonder begeleiding. Maar ook Guus Dekker met zijn Opa Andries Dekker spelen drie liederen prachtig op hun trombones. Bij het laatste lied Rudolph de Rednosed Reindeer begon iedereen zachtjes mee te neuriën. En dan Isabella Bruin die blaast op haar blokfluit het mooie  “Er is een Kindeke geboren op aard” terwijl ze nog maar een half jaar les heeft. En het kinderkoor met de solo partijen van het lied Zeg eens…. Herder waar kom jij vandaan zingen met volle overgave en een stralende lach op hun gezicht..

Wij hebben vernomen dat het Kindje Wiegen dit jaar voor de 40ste keer in Burgerbrug is gevierd. Het verhaal gaat zo.  Veertig jaar geleden stond Pastoor Goedhart te wachten bij de vlotbrug. Naast hem stond een hoog zwangere vrouw en zij kwamen in gesprek. Pastoor Goedhart vroeg haar wanneer zij haar baby verwachtte. In november, was het antwoord. Mooi, zei Pastoor dan wordt dat het Kerstkindje bij het Kindje Wiegen, dat toen voor het eerst werd georganiseerd. En zo werd Matthé Nanne het eerste Kerstkindje in onze parochie!

We blikken terug op een mooie Kersttijd en danken iedereen die hier aan heeft meegewerkt


Opheffing Parochiële Caritas Instelling (PCI) per 1 januari 2018.

Bij bisschoppelijk decreet van 22 december 2017 is op verzoek van het bestuur van het PCI,  en met instemming van het parochiebestuur,  besloten de Parochiële Caritas Instelling per 1 januari 2018 op te heffen. De bisschop heeft bepaald dat het resterende vermogen van het PCI wordt toevertrouwd aan de zorg van de parochie, waarbij de doelstelling daarvan, de caritas, te allen tijde bewaard zal blijven. Binnen onze parochie is een werkgroep opgericht, bestaande uit de oud-bestuursleden van de PCI, die jaarlijks het parochiebestuur, ten behoeve van de caritas zal adviseren.

 Vormelingen 2018

Dit jaar zijn er zes aanmeldingen binnengekomen op de oproep in Bereik van kinderen die dit jaar in aanmerking willen komen om het Sacrament van het Vormsel te ontvangen. In januari gaat de groep van start met het project in Vuur en Vlam. Een vertrouwd project met mooie thema’s waarbij de ouders betrokken worden en bij toerbuurt de kinderen helpen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op dit mooie Sacrament. De lesavonden zijn op de zaterdagavonden tijdens de Eucharistievieringen. Pastoor Hulsebosch zal na deze vieringen bij de groep aansluiten. Zo geeft hij de aankomende Vormelingen gelegenheid vragen aan hem te stellen. Tijdens de viering van 3 februari zullen de kinderen zich aan u voorstellen.

Misdienaarsuitje  (6 jan)

Na de viering van 6 januari vroeg Pastoor hoe het misdienaarsuitje die dag was geweest. Zij zaten met zijn zestienen op de voorste twee banken. Op acoliet Pieter Rijsdijk en misdienaar Karel van der Veek na, want die dienden deze avond. Spontaan kwamen Neele, Willemijn, Lianne en Lena naar voren om te vertellen waar zij naar toe waren geweest. Naar het dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Zij hebben een fantastische middag gehad en genoten van de dieren die daar allemaal te bewonderen zijn. Na afloop waren we welkom op” de Roemerij” van Piet en Anki Roemer en hebben daar een heerlijke broodmaaltijd genuttigd. Na het spelen van een rondje Bingo werd het hoogtijd om naar de kerk te gaan. Dank aan de gulle gevers die de jaarlijkse collecte voor het misdienaarsuitje  goed hebben bedacht.

 

Overlijden Annie Melchers-Stoop (12 jan)

Annie Melchers-Stoop is 12 januari op 93-jarige leeftijd overleden. Haar uitvaartviering met als concelebrant Pastoor Goedhart was op 17 januari in onze kerk. Bijzonder was dat haar kleindochter Lisa een mooi “in memoriam” uitsprak namens de kinderen van haar oma. Na afloop van de viering is Annie begraven op ons kerkhof bij haar man Rein.

 

Klemmende deuren en stormschade

Door de vele regenval van de afgelopen weken waren de beide toegangsdeuren van de kerk door de vocht beklemd en nauwelijks nog te openen. Er waren zelfs kerkgangers, die dachten dat de deur op slot was….. Gelukkig heeft onze timmerman Johan Blankendaal dit euvel weten te verhelpen met behulp van een reciprozaag en een schaaf. Na een uurtje was het probleem gelukkig verholpen.

De pastorie is niet ontkomen aan de gevolgen van de hevige storm, die 18 januari over Nederland woedde. Er waren meer dan 20 dakpannen van het dak gewaaid, die gelukkig geen schade hebben toegebracht aan de gebrandschilderde ramen van de kerk. De dag na de storm zijn nieuwe pannen door Piet Roemer gelegd, zodat het dak weer helemaal is hersteld.

Wij bedanken Johan en Piet voor hun snelle service!

Elise & René Koks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.